Alles over Machu Picchu

Het wordt beschouwd als 1 van de grootste archeologische schatten van Peru. Machu Picchu, ook wel bekent als de verloren stad van de Inca’s ongeveer 80 km noordwest van Peru. In 2007 is Machu Picchu zelfs uitgeroepen tot 1 van de 7 wonderen van de wereld. Er is veel te zien en veel te doen, absoluut een bezoekje waard.

Theorieën over de stad

Er bestaan verschillende theorieën over de geschiedenis van Machu Picchu. Historici beweren dat het was gebouwd in de 15e en 16e eeuw. Het is daarna 100 jaar na de bouw ervan verlaten geweest. Ze denken dat dit rond de tijd was dat de Spanjaarden hun intocht maakten in 1530. Er is geen bewijs gevonden dat ze ooit de bergen bereikten waar deze mooie stad te vinden is. Maar sommige suggereren dat de verlating van de stad mogelijk oorzaak was van een pokken epidemie.

Machu Picchu is gebouwd door Pachacuti Inca Yupanqui, de 9e leider van de Inca’s. Dit gebeurde hoogstwaarschijnlijk midden 1400

Hedendaagse archeologen geloven nu dat Machu Picchu diende als verblijf van de keizers en de nobelen. Anderen beweren dat het een religieuze plaats was, gebaseerd op de ligging tussen de bergen.

De geschiedenis

In 1911 kwam de Amerikaan Hiram Bingham aan in Peru met een klein team ontdekkingsreizigers in de hoop Vicabamba te vinden. Ze reisden lopend en met ezels en vonden hun weg via Cuzco naar de Urumba Vallei. Daar vertelde een boer ze over de ruïnes gelegen aan de top van de berg. Hij noemde de berg Machu Picchu wat vertaald vanuit Quechua “Oude Piek” betekend. Op 24 juli na een zware klim door koud en regenachtig weer, ging Bingham de berg op. Onder leiding van een 11 jarig jongetje, kreeg Bingham zijn eerste glimp van het stenen terras die de ingang van Machu Picchu zijn.

Eenmaal terug in Amerika schreef Hiram Bingham een boek Lost City of the Incas. Door dit boek werden andere mensen bekend met Machu Picchu en op deze manier kreeg het bestaan van deze mooie plek bekendheid.

Wist je dat

Alle stenen die zijn gebruikt om Machu Picchu te bouwen zijn precies zo gemaakt dat ze allemaal in elkaar passen. Hierdoor is er geen cement gebruikt om alles bij elkaar te houden. Het past zo perfect in elkaar dat er zelfs geen creditcard tussen past. Het is zelfs bestand tegen een aardbeving. Er wordt zelfs gezegd dat aliens het gebouwd hebben omdat het zulk bijzonder vakwerk betreft. Je kunt het eigenlijk vergelijken met een lego bouwwerk.

Machu Picchu ligt 2430 meter boven zeeniveau. Als je op bezoek gaat kun je dus minder goed ademen omdat er minder zuurstof in de lucht zit en zal je echt even de tijd moeten nemen om te acclimatiseren.

Het is tevens de meest bezochte ruïne van Zuid- Amerika, daarom hebben ze ook een vliegverbod erboven. Ze hebben ook een bezoekers limiet van max 2500 bezoekers per dag. En om een dagje te gaan hiken op de Inca trail ben je verplicht een vergunning aan te vragen.

Het is groter dan je denkt

Machu Picchu bestaat uit meer dan 150 gebouwen. Deze gebouwen variëren van tempels, toevluchtsoorden, baden en huizen. Er zijn ook meer dan 100 traptreden. De meeste zijn in de stenen uitgesneden. Het bestaat uit wel 32.500 hectare grond.

100 jaar durende onenigheid

Toen Hiram Bingham in Machu Picchu was, heeft hij samen met zijn team allerlei artefacten verzameld. Hij heeft deze daarna opgestuurd naar de Universiteit van Yale voor onderzoek tussen 1912 en 1915. Deze artefacten bestonden uit keramische spullen, sieraden, zilveren stukken en menselijke resten. De Peruaanse overheid heeft jaren gevochten dat de artefacten terug gegeven moesten worden. In 2012 heeft Yale hier eindelijk gehoord aan gegeven.

Twee manieren van toegang

Vanwege de locatie in het gebergte zijn er maar twee manieren om Machu Picchu te bereiken. De eerste en meest voorkomende manier is om een trein te nemen vanaf Cuzco, deze dropt je in Aguas Calientes onderaan de berg. Je kunt er dan voor kiezen om de bus naar boven te nemen of om te lopen. De andere manier is om te hiken via de Inca Trail.

Een bezoek waard

Al met al het is zeker de moeite waard om een reis te plannen richting Peru. Wat ook ontzettend leuk is, is dat je paspoort niet alleen gestempeld wordt op het vliegveld. Als je een bezoek brengt aan Machu Picchu dan kun je ook een speciale stempel krijgen voor je paspoort dat je hier bent geweest. Er zijn bijvoorbeeld ook een aantal gevallen bekend waar mensen hun kleding uittrokken om op een ludieke wijze foto’s te maken. Dit werd hun niet in dank afgenomen, wat uiteraard best begrijpelijk is. Machu Picchu wordt gezien als een heilige plek, dus wees altijd respectvol als je in een ander land bent met een andere cultuur.

Related Stories

Discover

Rondreistips voor alleenstaanden

Als alleenstaande kan je zeker een leuke rondreis boeken. In deze blog rondreistips voor alleenstaanden....

Wat zijn de beste plekken om maar de sterren...

7 Beste Plekken Ter Wereld om Naar de Sterren Te Kijken Rondreis maken om naar...

All inclusive vakantie China

All inclusive vakantie China, rondreis geheel inclusief. Rondreis China boeken? Kijk eens naar de...

Overnachten tijden je rondreis

Waar overnachten tijdens je rondreis? Wie een geheel verzorgde rondreis heeft geboekt, zal dat meestal...

De beste reistips als je van gokken houdt!

Voel je je gelukkig? Als je klaar bent om je kansen te wagen op...

Maak je nu alvast klaar voor het komende vakantieseizoen

Wie nu naar buiten kijkt, ziet de donkere wolkenluchten voorbij jagen. De regenbuien striemen...

Popular Categories

Comments