Australië – Kosten & budget tips

Australië wordt waarschijnlijk gezien als hét backpackersland en dat is ook wel begrijpelijk, want het land heeft alles wel zo’n beetje te bieden. Aardige mensen, mooie natuur, cultuur en een lekker klimaat. Australië is echter geen goedkoop land en waarschijnlijk ook de reden dat veel backpackers uitwijken naar Azië. Laten we eens gaan kijken wat een reis door Australië nu eigenlijk kost.

Dag budget

Een vast dag budget is moeilijk te bepalen, aangezien ieder persoon verschillend is. Voor de één kan het niet lux genoeg zijn, terwijl de ander het zoveel mogelijk low-budget zal moeten doen. We gaan proberen om je je toch een idee te geven van de kosten.

Je zou kunnen stellen dat je bij een normaal budget, gemiddeld tussen de €60,- en €80,- per dag nodig hebt en als je met z’n tweeën reist zal dat iets goedkoper zijn. Wil je het echt low-budget maken, dan zal je in goedkope hostels moeten verblijven, je maaltijden zelf moeten gaan koken en het openbaar vervoer gebruiken om rond te reizen.

In dat geval zou je het met €40,- wel moeten kunnen redden. Als je niet anders hebt, dan is het ook niet anders, maar vragen ons dan wel af waarom je een dergelijke vakantie wil gaan doen als je het eigenlijk niet kan betalen. Dat betekent dus dat je low-budget wel leuk vindt maar zeker niet elke dag vol kan houden. De meeste reizigers letten wel op de centjes maar verblijven dan toch liever, voor wat meer geld, in een iets luxer hotel.

Wat kost het reizen?

Ook daar is lastig een antwoord op te geven, omdat dit weer afhankelijk is van je manier van reizen. Je zal zien dat je het meeste geld uitgeeft aan je vervoer, bezienswaardigheden en accommodaties, tenzij je een auto of camper huurt natuurlijk. Die kosten kunnen ook weer flink verschillen, maar we gaan proberen om je een beetje een idee te geven wat de kosten in Australië zijn.

Kosten voor accommodaties

De prijzen van de accommodaties in Australië zijn enigszins te vergelijk met die van Nederland. Je betaalt bijvoorbeeld voor een gedeelde slaapkamer in een hostel ongeveer €13,- per nacht. Dat is op zich al best prijzig, maar ga je de grotere steden in zoals Melbourne, dan betaal je zomaar tussen de €20,- en €25,- per nacht.

Een privé kamer in een hostel met een tweepersoonsbed en een badkamer die je mag delen koste je tussen de €50,- en €65,- per nacht. Een budget hotel koste je ook al snel zo’n €65,- per nacht, maar dan heb je wel een tweepersoonskamer met een eigen badkamer, tv en ontbijt. Overnachten op een camping kost je dan weer tussen de €9,- en €18,- per nacht. Wat je per dag kwijt bent voor je accommodatie is dus afhankelijk van de luxe die je wilt.

Eten en drinken

Ook daar is Australië niet één van de goedkoopste in. In een beetje restaurant kost bijvoorbeeld een voorgerechtje al zo’n €13,-. Uit eten gaan in Australië is dan ook zeker niet iets wat je iedere dag moet gaan doen want dat hakt aardig in je budget.

Eten en drinken in een bar of restaurant is dan ook flink wat duurder dan in Nederland. Om je een paar voorbeelden te noemen, kost een biertje ongeveer €7,-, een broodje hamburger tussen de €7,- en €13,- en een eenvoudig kopje koffie zo’n €3,-

Boodschappen

Het is dus beter om zelf je boodschappen te doen en je maaltijden zelf te gaan bereiden en daar een lekker drankje bij neemt. Als je dat doet, kom je met €70,- aan boodschappen voor een hele week een heel eind. Ben je geen geboren kok en is koken helemaal niets voor jou, dan zou je ook op fastfood kunnen leven. Voor een maaltijd die bestaat uit een hamburger met friet en een frisdrank, betaal je dan ongeveer €9,50. Je kan het goedkoopste eten bij de Aziatische en Indiase restaurants. Je betaalt dan ongeveer €6,- en dan heb je een echt goede maaltijd.

Vervoer

Met wegen als de Great Ocean Road, is het land is ideaal voor een roadtrip. Een auto of camper huren gaat vrij simpel en de wegen zijn daar prima. Australië heeft ook een prima openbaar vervoer netwerk, van bussen en treinen en dat is uiteraard een stuk voordeliger reizen.

Auto of camper huren

Een auto huren is uiteraard goedkoper dan een camper, maar het grote nadeel is dat je geen slaapplaats hebt en je toch een accommodatie op zal moeten zoeken en die kosten zou je er eigenlijk bij moeten rekenen. Als je bijvoorbeeld een klein autootje huurt voor een hele maand, kost je dat ongeveer €19,50 per dag. Als je daar de goedkoopste overnachting in een hostel bij optelt van €13,- dan koste je dat dus €32,50 per dag.

Als je een eenvoudige camper huurt, dan kan je die al huren voor nog geen €21,- per dag. Je hebt met een camper veel meer vrijheid en je hebt makkelijker de mogelijkheid om je eigen eten te maken, dus dat is voor low- budget reizigers best wel iets om over na te denken.

Regels

Als je een auto of camper zou willen huren in Australië, moet je wel minimaal 21 jaar oud zijn. Het kan zijn dat autoverhuurders aan bepaalde categorie auto’s, leeftijdsgrenzen hanteert. Sommige verhuurders hanteren bijvoorbeeld een bestuurderstoeslag voor bestuurders van 21 tot 25 jaar oud en sommige verhuurders hebben een leeftijdsgrens tot 75 jaar.

Related Stories

Discover

Rondreistips voor alleenstaanden

Als alleenstaande kan je zeker een leuke rondreis boeken. In deze blog rondreistips voor alleenstaanden....

Wat zijn de beste plekken om maar de sterren...

7 Beste Plekken Ter Wereld om Naar de Sterren Te Kijken Rondreis maken om naar...

All inclusive vakantie China

All inclusive vakantie China, rondreis geheel inclusief. Rondreis China boeken? Kijk eens naar de...

Overnachten tijden je rondreis

Waar overnachten tijdens je rondreis? Wie een geheel verzorgde rondreis heeft geboekt, zal dat meestal...

De beste reistips als je van gokken houdt!

Voel je je gelukkig? Als je klaar bent om je kansen te wagen op...

Maak je nu alvast klaar voor het komende vakantieseizoen

Wie nu naar buiten kijkt, ziet de donkere wolkenluchten voorbij jagen. De regenbuien striemen...

Popular Categories

Comments