Roadtrip Denemarken – Route & Tips

Wat is er leuker dan tijdens je vakantie een roadtrip te maken? Denemarken is een ideaal land voor het maken van een roadtrip. De wegen zijn er heerlijk rustig en je hebt er mooie vergezichten. Onderweg kom je langs leuke plaatsjes en bezienswaardigheden. Maar ook de eilanden voor de kust zijn prachtig. Wij hebben voor jou een mooie roadtrip door Denemarken uitgezocht. Natuurlijk kun je hem naar believen aanpassen al gelang je tijd en budget.

Route

Als je een roadtrip door Denemarken gaat maken, kun je op verschillende manieren rondrijden. Het is handig om vooraf te bepalen wat je wilt gaan zien. Ook je budget is niet onbelangrijk. Je kunt namelijk veel gebruik maken van de veerboten, maar dan lopen de kosten al snel op. De route die wij beschrijven start vanuit Jutland. Jutland bereik je vanuit Nederland via het noorden van Duitsland. Vanaf Utrecht gerekend is het ongeveer 700 kilometer. Voor deze roadtrip zouden wij zo een twee weken uittrekken. Dan heb je genoeg gelegenheid om uitgebreid te genieten.

Plaatsen en bezienswaardigheden onderweg

Ribe

De eerste plaats die we in Denemarken aandoen is Ribe. Ribe is een oude havenstad van de Vikingen. De stad doet middeleeuws aan en je kunt er heerlijk slenteren door de smalle straatjes. Vergeet vooral niet om het Vikingmuseum te bezoeken.

Legoland

Als je met kinderen reist of je bent zelf een fan, mag een bezoek aan Legoland bij Billund niet worden overgeslagen. Overnachten kan in het Legoland Hotel. Superleuk natuurlijk. Vanuit Ribe is het zo een 60 kilometer en je rijdt er in een uurtje heen via de weg 425.

Jelling

Vanuit Billund wordt de reis in noordoostelijke richting vervolgt naar Jelling. Via de weg 28 is dit een kort ritje van een half uurtje. Absoluut trekpleister zijn de enorme Runenstenen. Bezoek het gratis interactieve bezoekerscentrum waar je veel over de geschiedenis van Denemarken te weten kunt komen.

Aarhus

Waar je niet omheen kan is de stad Aarhus. Het ligt op net iets meer dan tien minuten rijden van Jelling. Je kunt deze twee plaatsen dus prima combineren. Er valt veel te beleven en te zien. Je kunt er dan ook met gemak twee dagen doorbrengen. Aarhus heeft een gezellig centrum. Langs de Aarhus Rivier bevinden zich veel terrassen. Het straatje Møllestien staat bekend om de kleine huisjes in allerlei kleuren. Ook leuk om te bezoeken is Den Gamle By een historisch openluchtmuseum.

Tip: Hou je van Street food dan moet je echt naar de Aarhus Street Food. In deze enorme hal kun je genieten van een grote diversiteit aan Street food.

Ebeltoft

Vanuit Aarhus vervolg je via de wegen 21 en 25 de roadtrip richting Ebeltoft, een leuk plaatsje aan zee op het schiereiland Djursland. De rit duurt zo’n drie kwartier. Het haventje en de smalle straatjes zijn zeer sfeervol. Nabij Ebeltoft ligt ook het nationaal park Mols Bjerge. Je vindt hier gevarieerde en ruige landschappen. Je kunt er volop wandelen, fietsen en zeilen. Je kunt hier dus ook met prima meerdere dagen verblijven om heerlijk te ontspannen.

Kopenhagen

Vanuit Ebeltoft maken we met de veerdienst de overtocht naar Odde op het eiland Seeland. De overtocht duurt ongeveer een uur. Vanuit Odde is het via weg 21 nog ruim 100 kilometer en een uurtje rijden naar Kopenhagen. De hoofdstad van Denemarken mag natuurlijk niet op je lijstje ontbreken. Het is een levendige stad waar veel te doen is. Leuke bezienswaardigheden zijn bijvoorbeeld de Christianshaven en de 17e eeuwse Rundetårn, waar zich de oudste sterrenwacht van Europa bevindt. Kopenhagen is geen heel grote stad. In principe heb je hier aan één dag voldoende. Wil je veel musea bezoeken, trek er dan een dag extra voor uit.

Tip: Overnachten in Kopenhagen is erg duur, boek een Airbnb in de omgeving, dat scheelt een hoop geld.

Stevns Klint

Vanuit Kopenhagen rijd je via de E20 en weg 261 in een uurtje naar Stevns Klint. Stevns Klint ligt onder de Baai van Køge en staat sinds 2014 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De kustlijn die bestaat uit krijtrotsen tot wel 40 meter hoog, heeft een lengte van zo’n 20 kilometer. Zo’n 20 meter onder de grond ligt ook een uit de koude oorlog daterend gangenstelstel van 1,6 kilometer lang. Op de kliffen staat de uit de 13 eeuw daterende Lutherse kerk Højerup Gamle Kirke.

Møns Klint

Via de E47 en weg 59 rijdt je richting het zuiden over de Alexandrinebrug naar het eiland Møn. Hier doe je ongeveer anderhalf uur over. Trekpleister van het eiland is Møns Klint. De kustlijn is weliswaar een stuk korter dan bij Stevns Klint maar de kliffen zijn met gemiddeld 130 meter wel ruim driemaal zo hoog. Doordat het krijtsteen erg bros is, storten er vooral in de winter en het voorjaar regelmatig grote stukken naar beneden. Als je naar het strand wil is dit via de steile trappen te bereiken. Je moet wel een beetje conditie hebben. Het zijn enkele honderden treden.

Tip: Als je het Geocenter Møns Klint bezoekt kom je veel te weten over de geschiedenis van het gebied en de aardverschuivingen.

Odense

Vanaf het eiland Møn rijden we door naar het Eiland Funen. Je kunt daarheen via de veerdienst vanaf het eiland Lolland. Wij kiezen ervoor om niet afhankelijk te zijn van vertrektijden van de veerdienst en rijden wij via Bogø terug naar Seeland. Vanaf hier rijd je via de 18 kilometer lange Grote Beltbrug naar Funen. Voor de Grote Beltbrug moet je wel tol betalen.

Funen noemt men het vanwege het heuvelachtige landschap ook wel het tuineiland van Denemarken. In het prachtige landschap vind je mooie boerderijen en fraaie kastelen. Natuurlijk ga je richting de historische universiteitsstad Odense. In Odense vind je veel bezienswaardigheden over de schrijver Hans Christian Andersen. Er liggen echter ook velen andere leuke havenstadjes op Funen. Een heerlijke plek dus om een aantal dagen te verblijven.

Hier eindigt de door ons beschreven roadtrip door Denemarken. Over de nieuwe Kleine Beltbrug rijd je weer naar Jutland waar de roadtrip door Denemarken begint. Dan rest je alleen de rit via Duitsland weer terug naar Nederland. Ben jij ook zo enthousiast geworden?

Related Stories

Discover

Rondreistips voor alleenstaanden

Als alleenstaande kan je zeker een leuke rondreis boeken. In deze blog rondreistips voor alleenstaanden....

Wat zijn de beste plekken om maar de sterren...

7 Beste Plekken Ter Wereld om Naar de Sterren Te Kijken Rondreis maken om naar...

All inclusive vakantie China

All inclusive vakantie China, rondreis geheel inclusief. Rondreis China boeken? Kijk eens naar de...

Overnachten tijden je rondreis

Waar overnachten tijdens je rondreis? Wie een geheel verzorgde rondreis heeft geboekt, zal dat meestal...

De beste reistips als je van gokken houdt!

Voel je je gelukkig? Als je klaar bent om je kansen te wagen op...

Maak je nu alvast klaar voor het komende vakantieseizoen

Wie nu naar buiten kijkt, ziet de donkere wolkenluchten voorbij jagen. De regenbuien striemen...

Popular Categories

Comments