Gibraltar is een klein, maar uniek land. Het is slechts zes vierkante meter groot, heeft zo’n dertigduizend inwoners en ligt op Spaanse bodem. Het is echter een kolonie van Groot-Brittannië. En dat merk je meteen als je de grens over gaat. Je ziet al vrij snel een karakteristieke rode telefooncel, in de pub kun je terecht voor een English Breakfast of een biertje en in de winkelstraat vind je Engelse winkelketens. Op en top Brits dus, met een mediterraan sausje, want het is er lekker weer én er zijn wilde apen.
Hoe is dit allemaal zo gekomen, vraag je je misschien af. Tijdens de Spaanse Successieoorlog in 1704 werd Gibraltar door een Engels–Nederlandse vloot veroverd en vanaf 1713 is het land officieel eigendom van Groot-Brittannië. Gibraltar heeft een eigen grondwet en regelt de rechtspraak en binnenlandse politiek zelf. Het buitenlandbeleid ligt in handen van Groot-Brittannië. De officiële taal is Engels, maar er wordt door veel Gibraltarezen Llanito gesproken: een eigen volkstaal die een mengelmoes is van allerlei talen. Er wordt rechts gereden en de munteenheid is de Gibraltarese pond. Ook het Britse pond is welkom, de waarde van beide is gelijk. Overigens wordt de euro ook regelmatig geaccepteerd.
Vakantie in Gibraltar
Als je met vakantie bent in de Spaanse streek Andalusië (en dat is een aanrader, want het is er prachtig!), dan mag je Gibraltar niet links laten liggen. Het is een bijzonder land. Je pakt in een keer een stukje Spanje én Engeland mee. Het klinkt gek, maar het land is gemakkelijk in één dag te bekijken. Je kunt dat het beste doen met een tourbusje, waardoor je langs alle bezienswaardigheden komt. Zoals Europa Point, het meest zuidelijke punt van Gibraltar en the Pillars of Hercules.
In de wateren rondom Gibraltar komen veel dolfijnen en walvissen voor. Een boottocht is dan ook zeker aan te raden. Dolfijnen spotten kan het hele jaar, potvissen, orka’s en bultruggen zijn zeldzamer.
Een bezoek aan de grotten, die ooit door neanderthalers bewoond werden, is ook de moeite waard. De Rots van Gibraltar is van kalksteen. In de rots zijn meer dan honderdvijftig druipsteengrotten gevormd, waarvan de ‘St. Michaels Cave’ de bekendste is. En dan natuurlijk het hoogtepunt van de dag: de rots met de apen. The Rock is ook toegankelijk via een kabelbaan (dat kost wel extra). Tijdens een ritje van zes minuten klim je ruim vierhonderd meter omhoog. Daar wacht een geweldig uitzicht op Gibraltar, Spanje en met wat mazzel Afrika.
De Rots van Gibraltar
De Rots van Gibraltar is dé bezienswaardigheid. Vanwege het mooie uitzicht, maar vooral vanwege de kolonie wilde apen op de Ape’s Den. De rotsformatie is van kalksteen en 426 meter hoog.
De apen van Gibraltar
Er is een legende die zegt dat Rots van Gibraltar in Britse handen blijft zolang er apen op leven. Voorlopig zit dat wel goed; het zijn er nog honderden. Deze berberapen, die veel voorkomen in Noord-Afrika, bevinden zich in het natuurreservaat op de rots. Nergens anders in Europa leven ze in het wild. Wild is misschien niet het juiste woord, want ze zijn gewend aan mensen, rennen om je heen en halen de nodige apenstreken uit. Ze klimmen rustig op je en halen spullen uit je tas. De autoriteiten doen hun best om de beesten in het gareel te houden.
Waar de apen precies vandaan komen is niet precies duidelijk. Sommigen beweren dat ze er al waren toen de Britten Gibraltar veroverden. De Moren zouden ze uit Noord-Afrika hebben gehaald om als huisdier te houden. Maar het kan ook goed zijn dat de Engelse zeelieden de apen naar de rots hebben gebracht. Of wellicht hebben de dieren de plek zelf gevonden.
De Straat van Gibraltar
De Straat van Gibraltar is de zeestraat tussen Spanje en Marokko, die de Atlantische Oceaan verbindt met de Middellandse Zee. De zee-engte is maximaal vierenveertig meter breed en zestig kilometer lang. Door de strategische ligging was (en is) het bezit van Gibraltar voor de Britten erg belangrijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond er een hevige strijd plaats, waarbij de Duitse onderzeeboten die de Straat van Gibraltar probeerden te passeren, onschadelijk werden gemaakt. Tegenwoordig levert de haven van Gibraltar de nodige inkomsten op door het aanmeren van cruiseschepen.
Het weer in Gibraltar
Gibraltar ligt aan de Middellandse zee en heeft dan ook een mediterraan klimaat. Dat betekent droge, warme zomers met veel zonuren en milde, nattere winters. Sneeuw en vorst kennen de inwoners niet. De temperatuur in de zomer ligt meestal net onder de dertig graden. In juli en augustus kan het vochtig en benauwd aanvoelen. Tussen oktober en april valt er ongeveer evenveel regen als in Nederland. Maar de kans op een onbewolkte lucht is dan nog steeds vijftig procent.
Gibraltar en voetbal
Hoe klein Gibraltar ook is, het heeft een nationaal voetbalteam dat sinds 2013 lid is van de UEFA. Zes jaar eerder werd een verzoek om lid te worden nog afgewezen. In 2016 volgde het lidmaatschap van de FIFA.
Begin dit jaar speelde ons Oranje uit tegen het Gibraltarees elftal. Een unieke belevenis, omdat het veld erg groot is (120 bij 75 meter; in Nederland is dat 105 bij 68 meter). Daarnaast landen en stijgen er vliegtuigen achter de ene goal en achter de andere is de metershoge Rots van Gibraltar zichtbaar.
Gibraltar heeft maar één voetbalstadion, het Victoriastadion. Alle elf clubs uit de nationale competitie spelen daar hun wedstrijden. Uit en thuis dus. Daarom ligt er een kunstgrasveld; anders zouden zoveel wedstrijden in een weekend niet haalbaar zijn.
Gibraltar airport
Het vliegveld van Gibraltar is maar vijfhonderd meter van het centrum. Het is eigendom van het Britse Ministerie van Defensie en wordt gebruikt door de Royal Air Force en voor civiele vluchten.
Een bijzondere en niet ongevaarlijke luchthaven, vanwege de ligging. Dwars over de landingsbaan loopt de Winston Churchill Avenue. Een doorgaande weg voor auto’s, fietsers en voetgangers. Ja, echt! Als er een vliegtuig aankomt of vertrekt, wordt deze weg afgesloten met een slagboom. Alsof je op de trein staat te wachten en niet voor een joekel van een vliegtuig.