Jerusalem, stad vol geschiedenis

Heb je zin in een verassende citytrip? Iets anders dan Barcelona, Londen of Berlijn? Neem het vliegtuig naar Israël en bezoek de stad van goud. Misschien niet het eerste wat in je opkomt maar Jerusalem heeft zoveel te bieden. Er is voor ieder wat wils.

Twee kanten

Jerusalem heeft twee kanten. Aan de ene kant is het een modern, hip en bijna westers wereldje. Aan de andere kant is het er erg traditioneel en een tikkeltje ouderwets. Jerusalem is de plek waar Jezus is gekruisigd en begraven. Het is dus een erg belangrijke plek voor de Christenen. Even verderop kan je heerlijk borrelen en zelfs uitgaan in bruisende nachtclubs. Het is niet alleen fascinerend om te zien hoe deze twee werelden samen komen in de stad maar ook hoe meerdere religies de stad delen.

Klaagmuur

De Klaagmuur of ook wel Westmuur genoemd. De mannen zijn gescheiden van de vrouwen en staan allemaal met hun neus naar de muur toe een lekker potje te klagen, of toch niet? Ondanks de naam van deze wereldberoemde muur, is het niet de bedoeling dat je gaat staan klagen bij de muur over je vervelende buurvrouw. Wat je wel kan doen is een briefje schrijven met daarop een gebed of verzoek. Deze rol je op en stop je tussen de kieren van de stenen. Twee keer per jaar worden de briefjes eruit gehaald en verzameld. Hierna worden ze begraven op de Olijfberg.

Olijfberg

De Olijfberg is een 826 meter hoge berg in het Oosten van Jerusalem en geeft je een prachtig uitzicht over de stad. Het verhaal gaat dat God vanaf de Olijfberg de overledenen tot leven zal wekken. Hierom vind je duizenden graven op de berg en worden er tot de dag van vandaag nog steeds mensen begraven. Zij willen natuurlijk als eerste aan de beurt komen zodra God begint aan dit grote karwei. Daarnaast is dit de berg waar Jezus voor het laatst is gezien en terug naar de hemel ging. Op de berg staan natuurlijk zoals de naam als verklapt een heleboel olijfbomen. Sommige zijn zelfs zo oud dat ze terug gaan naar de tijd waarin Jezus nog leefde.

Heilige grafkerk

De Heilige grafkerk is toch wel een hele speciale kerk. Het is de heiligste plek op aarde. Jezus zou hier na zijn kruisiging zijn begraven. Waar in een kerk normaal één religie wordt geuit, wordt deze kerk gebruikt door zes christelijke concessies, namelijk de Grieks-Orthodoxe, de Rooms-Katholieke, de Armeens-Orthodoxe, de Syrisch-Orthodoxe, de Koptische en de Ethiopische Kerk. Elk genootschap heeft zijn eigen ruimte in de kerk en kan zich daar mengen met zijn groep. De enige gemeenschappelijke ruimtes zijn de inkomsthal en het daadwerkelijke graf van jezus.

Hip Jerusalem

En nu een iets luchtiger onderwerp. Hoewel Jerusalem overloopt van de culturele geschiedenis. Er is ook ruimte voor plezier. Op Salomon Street en Rivlin Street vind je de leukste barretjes en clubs waar je heerlijke cocktails kunt drinken. Let op want het weekend begint in Israël op donderdagavond. Zaterdag is namelijk alles gesloten in verband met de Shabbat. Ga dus op donderdagavond naar de Mahane Yehuda markt. Hier vindt je een hoop leuke barretjes waar diverse werelden samenkomen door middel van eten en muziek. Amerikaans eten en Ierse pubs komen hier samen. Live optredens met zowel Israëlische als hedendaagse muziek die je ook normaal in Nederland hoort gedraaid door verschillende DJ´s. Kortom een hele beleving en een groot contrast met wat je misschien in eerste instantie van Jerusalem zou verwachten.

In de buurt

Ben je even uitgekeken op Jerusalem? Even verderop heb je de Dode Zee waar je heerlijk kunt relaxen in het natuurlijke wellness oord. Ga vroeg in de ochtend want ´s middags is het er te warm om te verblijven. De Dode Zee is namelijk één van de heetste plekken op aarde.

Aan de andere kant van Jerusalem vind je Tel Aviv. Een welvarend en moderne stad waar culturen hand in hand gaan. Heerlijk zwemmen in de zee of shoppen in het enorme shoppingcentrum (TLV Fashion Mall). Bezoek de oude stad van Tel Aviv en ga naar de lokale markt voor exotisch vers fruit. Eindig de dag met een drankje en geniet van het beste eten wat Israël te bieden heeft bij een sfeervol strandtentje.

Vergeet niet

Sta even stil en realiseer je dat je in de heiligste stad op aarde bent. Dit is natuurlijk erg bijzonder! Respecteer ieder zijn religie en elke uiting die hierbij hoort. Je zult onderweg veel mensen zien bidden en misschien op een andere manier dan je gewend bent. Laat iedereen in zijn waarde en ga vooral genieten!

Related Stories

Discover

Rondreistips voor alleenstaanden

Als alleenstaande kan je zeker een leuke rondreis boeken. In deze blog rondreistips voor alleenstaanden....

Wat zijn de beste plekken om maar de sterren...

7 Beste Plekken Ter Wereld om Naar de Sterren Te Kijken Rondreis maken om naar...

All inclusive vakantie China

All inclusive vakantie China, rondreis geheel inclusief. Rondreis China boeken? Kijk eens naar de...

Overnachten tijden je rondreis

Waar overnachten tijdens je rondreis? Wie een geheel verzorgde rondreis heeft geboekt, zal dat meestal...

De beste reistips als je van gokken houdt!

Voel je je gelukkig? Als je klaar bent om je kansen te wagen op...

Maak je nu alvast klaar voor het komende vakantieseizoen

Wie nu naar buiten kijkt, ziet de donkere wolkenluchten voorbij jagen. De regenbuien striemen...

Popular Categories

Comments