Zuid-Afrika – 10 do’s en don’ts voor een veilige reis

Rondreis Zuid-Afrika maken?

Dat kan individueel en georganiseerd. Als je een jongvolwassen bent tussen de 25 en 35 jaar, is het wellicht een goed idee om een jongvolwassenen groepsreis Zuid-Afrika of ander ver land zoals Thailand te boeken. Je bent dan in het gezelschap van leeftijdsgenoten en reist veiliger dan alleen.

Zuid-Afrika, tips voor een veilige rondreis.

Op zich is het best wel begrijpelijk dat mensen het idee hebben dat Zuid-Afrika niet veilig is door de criminaliteit. Helaas komt dat voornamelijk door de slechte verhalen, die we in de media horen en zien. Of van mensen die er ooit eens zijn geweest en iets naars hebben meegemaakt. Zuid-Afrika kan in echter net zo veilig zijn, als waar dan ook, maar net als overal ter wereld, moet je voorzichtigheid en veiligheidsmaatregelen in acht nemen. We hebben een paar tips voor je om te zorgen dat je vakantie in Zuid-Afrika zo veilig mogelijk is.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle rondreizen bij Sawadee

‘Stash it, don’t flash it’

Het is niet verstandig om veel contant geld bij je te hebben. Neem alleen mee wat je nodig denkt te hebben. Een paar honderd rand moet je in principe genoeg aan hebben. Het is ook bijna niet nodig om contant geld bij je te hebben, want in de meeste steden en zeker in Kaapstad, kan je zo goed als overal digitaal betalen.

Wees alert met pinnen

In Zuid-Afrika kan je bij een ATM-geldautomaat maximaal 5000 Rand pinnen, maar de meeste automaten gaan niet verder dan 2000 of 3000 Rand. We weten dat het overbodig is om te zeggen, want we nemen aan dat je dat ook in Nederland doet, maar wees altijd alert als je gaat pinnen en ga het liefst samen met iemand pinnen.

jeep safari

Berg je spullen goed op

Je bent in een ver en vreemd land, dus het is niet nodig om met je sieraden te gaan lopen pronken, want dat is, net als overal, vragen om moeilijkheden. Doe een portemonnee ook niet in je achterzak, maar doe die als het kan in een goed afsluitbare tas die je over je schouder kan dragen. Documenten zoals je paspoort heb je niet nodig, dus berg die op in een kluisje op je kamer, of van het hotel.

Waardevolle spullen uit het zicht

Als je een auto hebt gehuurd, laat dan nooit waardevolle spullen in het zicht liggen. Er wordt vaak aan de standaarddingen gedacht, zoals apparatuur of een handtas die niet in het zicht mogen liggen, maar een plastic tasje waarvan je niet kan zien wat de inhoud is, is vaak genoeg reden om de auto open te breken om te kijken wat er in zit. Berg dus alles op en laat het dashboardkastje open staan, zodat men kan zien dat er niets bijzonders in zit.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle rondreizen bij ANWB Reizen

Ga gepast om met bedelaars en zwervers

Helaas zijn er in Zuid-Afrika nog altijd best bedelaars en zwervers. Het is echter nooit zo verstandig om geld te geven. Je kan ze beter op een andere manier proberen te helpen. Je kan ze beter iets te eten geven. Als je zelf uit gaat eten en er is nog wat over, vraag dan om een doggy bag, zodat je dit aan een zwerver kan geven. Je kan ook een entry pas voor daklozenopvang kopen en zo zijn er nog veel meer dingen die je voor ze zou kunnen doen, maar pas dus op met geld geven.

Veilig rijden aan de andere kant van de weg

Om zoveel mogelijk te zien kan je het beste een auto huren. Het is verstandig om je auto in Nederland alvast te reserveren, bij één van de grote autoverhuurbedrijven. Dit kost niets meer en zodra je op het vliegveld aankomt, kan de auto al voor je klaar staan. Vergeet niet aan de andere kant van de weg te rijden.

hangbrug eiland Thailand

Rijd of loop liever niet alleen ’s avonds

Het is niet aan te raden om in de avond alleen over straat te gaan lopen. Dan kan je beter de MyCiti-bus of een Uber nemen. Met je huurauto kan het ook prima, maar als je de weg niet goed kent, kan je jezelf een hoop gedoe besparen door een taxi te nemen.

Houd je aan de snelheid en verkeersregels

Net als in Nederland zijn er in Kaapstad ook regelmatig politiecontroles en zijn er flitspalen actief. Houd je aan de maximumsnelheid en de verkeersregels en ga al helemaal niet met alcohol op rijden, want dan krijg je direct een enkeltje richting de Zuid-Afrikaanse gevangenis, in afwachting van het proces verbaal.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle rondreizen bij Djoser

Zwaaien met je dure smartphone of laptop is niet handig

Net als bij ons in Nederland worden dit soort dingen gewoon van je terrastafeltjes gestolen. Pak dat soort apparatuur alleen als je ze echt nodig hebt en ruim ze anders goed op. Let hier ook goed op dat je niet gerold wordt, want ook hier zijn zakkenrollers zeer actief.

Lach eens vaker naar de mensen

Zuid-Afrikanen staan erom bekend dat ze vriendelijk zijn en altijd lachen en dat is dus echt zo. Op straat, in taxi’s, in restaurants en in de winkels zul je verbaasd staan over de vriendelijkheid waarmee Zuid-Afrikanen met toeristen omgaan en dat is echt niet alleen omdat ze iets van je willen.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle rondreizen bij ANWB Reizen

Related Stories

Discover

Rondreistips voor alleenstaanden

Als alleenstaande kan je zeker een leuke rondreis boeken. In deze blog rondreistips voor alleenstaanden....

Wat zijn de beste plekken om maar de sterren...

7 Beste Plekken Ter Wereld om Naar de Sterren Te Kijken Rondreis maken om naar...

All inclusive vakantie China

All inclusive vakantie China, rondreis geheel inclusief. Rondreis China boeken? Kijk eens naar de...

Overnachten tijden je rondreis

Waar overnachten tijdens je rondreis? Wie een geheel verzorgde rondreis heeft geboekt, zal dat meestal...

De beste reistips als je van gokken houdt!

Voel je je gelukkig? Als je klaar bent om je kansen te wagen op...

Maak je nu alvast klaar voor het komende vakantieseizoen

Wie nu naar buiten kijkt, ziet de donkere wolkenluchten voorbij jagen. De regenbuien striemen...

Popular Categories

Comments