Wildkamperen in de natuur

Frisse lucht, stromend water, heldere sterrenhemel, het gefluit van vogels op de achtergrond en jij bent jezelf aan het opwarmen bij een heerlijk warm vuurtje waarop je zojuist een zelf gevangen visje aan het bakken bent. Wildkamperen; je vindt het geweldig of je vindt er niks aan. Wildkamperen is namelijk iets anders dan kamperen op een camping. Waar je op een camping vaak gebruik kan maken van sanitaire voorzieningen en de leukste restaurantjes om de hoek liggen, ben je bij wildkamperen helemaal overgedragen aan de natuur. Met zo min mogelijk voorzieningen ga je op pad. Het laat je echter wel genieten van totale rust en de natuurlijke schoonheid van een onaangetast stukje aarde. Let´s go!

Ho stop!

Helaas mag je niet overal zomaar wildkamperen. In Nederland is het zelfs verboden! Tot 2020 had Nederland nog wel een aantal plaatsen waar je in de vrije natuur mocht verblijven maar ook deze zijn opgeheven. Wil je toch in Nederland wildkamperen dan kun je het best een stukje land van een boer zoeken en bij hem vragen of je daar mag overnachten. Krijg je toestemming, zorg er dan voor dat de boer geen overlast heeft. Ruim je rommel na de overnachting op en geef de boer bijvoorbeeld een flesje wijn als bedankje. Ga je toch wildkamperen in de vrije natuur zonder toestemming dan riskeer je een boete van € 140,00.

Landen waar het wél mag

Niet getreurd want we hebben nog een aantal andere mogelijkheden! In sommige andere landen mag je namelijk wel wildkamperen (al dan niet onder bepaalde voorwaarden). We zetten ze even voor je op een rijtje.

Scandinavische landen

Lang leve het Everyman’s right ofwel het allemansrecht. Dit is een regel die geldt in de Scandinavische landen Zweden, Finland en Noorwegen en wil zeggen dat het land niet van één persoon is. Iedereen mag overal overnachten in de natuur.
De regel geldt hier wel dat je na één nacht weer door moet naar een volgende plek. Daarnaast moet je uitkijken dat je je niet bevindt op landbouwgrond.

Schotland

Zoek je het liever wat hogerop? In de bergen van Schotland mag je net als in de Scandinavische landen gewoon je tentje opzetten. Let ook hierbij op of je niet op landbouwgrond staat. In Schotland mag je wel meerdere nachten achter elkaar verblijven op één plek. Neem na je verblijf je rommel mee en zorg ervoor dat je de natuur niet schaadt. Leave nothing but footprints!

IJsland

Frankrijk, Spanje, Italië en Oostenrijk

Je zoekt liever de warmte op? In Frankrijk, Spanje, Italië en Oostenrijk is het net zoals in Nederland verboden om te kamperen. Maar als je na 19.00 uur je tent op zet en voor 9.00 uur weer weg bent (en je noemt je verblijf niet ´kamperen´ maar ´bivakkeren´) dan mag het weer wel. Heb je een plekje gevonden? Check voor de zekerheid even bij de autoriteiten of je daar mag bivakkeren want ook daar zitten soms weer extra regels aan vast.

Denk ook nog even aan…

Wat je allemaal meebrengt tijdens het kamperen. Met wildkamperen heb je namelijk een aantal niet-alledaagse artikelen nodig, waar je misschien niet meteen aan denkt bij het inpakken van je rugzak. We geloven wel dat je je onderbroek en tandenborstel hebt ingepakt maar heb je hier ook al aan gedacht?

Lucifers of aansteker

Zonder lucifers of aansteker wordt het erg lastig om een vuurtje te maken. Je kunt het natuurlijk altijd proberen met een paar vuurstenen of stokken maar bespaar jezelf de moeite en neem dit hedendaagse stukje gemak mee.

Lampje

De nachten in de natuur zijn donkerder dan in de stad. Je hebt geen lantaarnpalen en als je er dan uit moet voor een nachtelijk plasje, dan is het wel zo fijn om te zien waar je loopt.

Anti-muggenspray

Zeker op vochtigere plekken zoals bij een meer zitten vaak muggen. Voorkom een hoop ongemak door je in te spuiten met een goede anti-muggenspray.

EHBO-kit

Ben je toch gestoken door een vervelend beest of ben je gevallen? Een standaard EHBO-kit helpt je bij de kleine ongelukjes.

Zakmes

Een zakmes is nooit verkeerd. Wie weet waar hij goed voor is!

Kooktoestel

Hoe romantisch het beeld ook is van koken op een zelfgemaakt vuurtje. We snappen dat niet iedereen een geboren Robinson Crusoe is. Een lichtgewicht kooktoestel is geen overbodige luxe.

Afwasborstel en biologische zeep

Vergeet niet dat al het bestek en de borden die je gebruikt ook schoongemaakt moeten worden. Gebruik 100% biologisch afbreekbare zeep (zonder fosfaten) zodat je natuur niet schaadt.

Heel veel water

Drink geen water uit de rivier maar neem veel drinkwater mee.

Tot slot

Zodra de tent is opgezet, je pannetje water opstaat en je een lekkere warme trui hebt aangetrokken, moet je vooral gaan genieten van het stukje onaangetaste natuur. Want wees eerlijk, dat zie je niet meer zo vaak.

Related Stories

Discover

Rome – Streetfood hotspot

Reis je binnenkort af naar Rome om deze mooie wereldstad te gaan ontdekken? Wil...

Thailand de beste eilanden

De eilanden van Thailand behoren tot de mooiste eilanden ter wereld. Met zijn azuurblauwe...

Wintersport Zermatt – Matterhorn en meer

Als je het over Zermatt hebt, denk je meteen aan de karakteristieke Matterhorn. Deze...

Wildkamperen in de natuur

Frisse lucht, stromend water, heldere sterrenhemel, het gefluit van vogels op de achtergrond en...

Australië foodie gids 2021

Wat is nou een foodie gids zou je denken? Een foodie gids is eigenlijk...

Zonnige wintersport 6 populaire bestemmingen

Heb jij ook zon hekel eraan, als er een paar wolkjes voor de zon...

Popular Categories

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here