Tulum – De 6 mooiste Cenotes

De mooiste witte zandstranden, hippe restaurants, de makkelijke toegang tot de Maya-ruïnes en kristalheldere cenotes. Dat is in een paar woorden de omschrijving van Tulum, de populairste toeristenstad van de Riviera Maya. Het gebied herbergt een mix van spelonken, grotten en cenotes. Vooral de cenotes worden druk bezocht, wat ook niet zo verwonderlijk is, want deze zijn echt

Wat zijn cenotes eigenlijk?

Een cenote, wat wordt uitgesproken als seh-NO-tay, zijn zinkgaten die met water gevuld zijn. Ze komen veel voor in kalksteenrots en worden gevormd, als er reeds bestaande ondergrondse grot instort en het grondwater eronder bloot komt te liggen. Je mag rustig stellen dat het schiereiland Yucatan en Tulum de thuisbasis is van de meest unieke en populaire cenotes.

cenote Mexico

Gran Cenote

De altijd populaire Gran Cenote ligt net buiten Tulum. Het bestaat eigenlijk uit een verzameling van grotten, spelonken en een open lucht cenote. Een cenote die is omgeven door meanderende houten promenades en weelderig groen. Je kan er heerlijk zwemmer, duiken en snorkelen en is de cenote is zowel bij de Tulum-menigte favoriet, als bij degenen die onderweg een pitstop willen maken als ze onderweg zijn richting de ruïnes van Coba.
Gran Cenote is eigenlijk een rivierachtige cenote, die geflankeerd wordt door twee snorkelgebieden en als je een beetje geluk hebt, kan je er schildpadden zien zwemmen. De intree voor Gran Cenote is $ 180 peso’s.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle hotels in Tulum

Cenote Carwash

De echte naam van deze cenote is eigenlijk Cenote Ak Tun Ha. Het is een openlucht cenote en wordt vaak Carwash Cenote genoemd, omdat daar vroeger daadwerkelijk auto’s werden gewassen. Het is erg makkelijk toegankelijk, want net voor het grote zwemgedeelte ligt een grote parkeerplaats.
De onderwaterwereld is gevuld met vissen en schildpadden en soms kom je een kleine krokodil tegen. Cenote Carwash is zo’n 15 meter diep en het is vrij normaal, dat je duikers uit het water omhoog ziet komen. Via het kreupelhout kom je bij een grotgedeelte. Een bezoekje aan de Cenote Carwash kost $ 50 peso’s.

Cenote Carwash Mexico

Cenote Zacil-Ha

Deze Cenote Zacil-Ha, is de buurman van de Cenote Carwash. Het is een kleine open lucht cenote met mooi kristalhelder water. Er zijn veel cenotes, maar we moeten eerlijk toegeven dat de Zacil Ha het dichtst in de buurt komt van een gewoon zwembad, maar dan een ontzettend mooi zwembad!
Het is mogelijkheden om veilig vanaf de zijkanten te springen, maar je kan ook met een zip line over de cenote heen of van bovenaf in de cenote te springen. Een leuk detail is dat er ook nog gewone zwembaden zijn en hangmatten om in te loungen. De kosten voor een ticket voor Cenote Zacil Ha is $ 80 peso’s.

ANWB Rondreizen banner

Cenote Dos Ojos

Deze cenote ligt tussen Playa del Carmen en Tulum in. Het is zo’n 30 minuten rijden vanaf Tulum en is waarschijnlijk één van de beste duikcenotes die het schiereiland Yucatan heeft. De naam kan je vertalen als cenote twee ogen. Dit verwijst naar de dubbele zinkgaten die door middel van een promenade met elkaar zijn verbonden en eruitziet als twee ogen
Deze twee zinkgaten vormen samen een ondergrondse grot en veel mensen kiezen er dan ook voor om mee te doen aan een snorkeltocht die door de grotten leidt. Door het diepe grottenstelsel is het ook erg populair bij duikers. De kosten voor een kaartje voor Dos Ojos is $ 350 peso’s.

Meer vakantieaanbod: Bekijk hier alle hotels in Tulum

Cenote Sac Actun, Cenote El Pit en Cenote Nicte-Ha

Het Dos Ojos Park, waar de Cenote Dos Ojos zich bevindt, heeft zoals gezegd meerdere cenotes en die zijn ook zeker een bezoekje waard. De Cenote Sac Actun staat ook bekend als de dierenkerkhof cenote. Een andere cenote is de Cenote El Pit. Dit is de diepste cenote in Yucatan. Beide cenotes zij absoluut de moeite waard om te bezoeken.

Dan is er nog de favoriete Cenote Nicte-Ha, deze is prachtig omgeven door waterlelies. Een kaartje voor dit Dos Ojos-park kost $ 450 peso’s en dat is dan voor alle cenotes in het Dos Ojos-park. Hou er wel rekening mee dat dit een erg favoriet park is, voor zowel toeristen als de lokale bevolking. Laat in de ochtend tot vroeg in de middag is het er erg druk is met reisgroepen. Als je dat wil vermijden, moet je er dus vroeg bij zijn.

zwemmen in een cenote

Casa Cenote

Aan de snelweg tussen Playa del Carmen en Tulum, ligt één van de meest unieke cenotes in de omgeving van Tulum, de Casa Cenote .Het turquoise water is glashelder en omgeven door weelderige bomen en mangrove. Je kan een bezoek aan deze cenote combineren met een dagje aan het nabijgelegen strand.
In de Vasa Cenote kan je zwemmen, kajakken of paddleboarden. Het snorkelen is populair, maar het trekt ook duikers aan omdat er een onderwatergrotsysteem is, dat naar de oceaan leidt. De toegang tot Casa Cenote is $ 120 peso’s.

Related Stories

Discover

Rondreistips voor alleenstaanden

Als alleenstaande kan je zeker een leuke rondreis boeken. In deze blog rondreistips voor alleenstaanden....

Wat zijn de beste plekken om maar de sterren...

7 Beste Plekken Ter Wereld om Naar de Sterren Te Kijken Rondreis maken om naar...

All inclusive vakantie China

All inclusive vakantie China, rondreis geheel inclusief. Rondreis China boeken? Kijk eens naar de...

Overnachten tijden je rondreis

Waar overnachten tijdens je rondreis? Wie een geheel verzorgde rondreis heeft geboekt, zal dat meestal...

De beste reistips als je van gokken houdt!

Voel je je gelukkig? Als je klaar bent om je kansen te wagen op...

Maak je nu alvast klaar voor het komende vakantieseizoen

Wie nu naar buiten kijkt, ziet de donkere wolkenluchten voorbij jagen. De regenbuien striemen...

Popular Categories

Comments