Stroom op reis: Powerbanks & Reisstekkers gids

Waar heb jij een reisstekker nodig?
Als je op reis gaat, dan kan het heel goed zijn dat je Nederlandse stekker, van bijvoorbeeld je oplader, niet zal passen. Dat is zelfs mogelijk bij een all inclusive vakantie. En dan zal je een reisstekker nodig hebben. Een reisstekker is een verloopstukje die in het stopcontact van het betreffende land past, waar jij je Nederlandse stekker weer in kan steken. Er zijn voor ieder land aparte reisstekkers te koop, maar als je een wereldstekker aanschaft, dan heb je voor 95% van alle soorten stopcontacten, je verloopstekker bij je.

Let op de netspanning

Sommige landen zoals de VS, Suriname en India heb je een andere netspanning en heb je een omvormer nodig. Er zijn echter ook veel apparaten zoals powerbanks, opladers en elektrische tandenborstels die je om kan zetten naar 110 volt en zijn dan geschikt om zonder omvormer te gebruiken. Er zit dan een schakelaartje op het apparaat, met de tekst: Input: 100-240V, 50/60 Hz. Dit schakelaartje kan je dan omzetten naar 110 volt.

Stopcontacten in Engeland, Malta en Ierland

Sommige landen maken gebruik van hetzelfde type stopcontact. Engeland, Malta en Ierland hebben drie pinnen, waarvan de derde pin nodig is voor de aarding, net zoals wij een derde aansluiting voor de aarding aan de zijkanten van de stekker hebben. Neem dus een reisstekker mee op vakantie, maar denk nu niet gelijk dat je reisstekker kapot is als je die in Engeland in het stopcontact steekt, want is Engeland hebben ze vaak een schakelaar om het stopcontact aan en uit te zetten.

Zwitserland

In Zwitserland zijn de pootjes van de stekkers hetzelfde en heb je voor een niet geaarde stekker geen reisstekker nodig. Voor een Nederlandse stekker met aarde, heb je in Zwitserland wel een reisstekker nodig.

De verenigde staten, Canada en Midden-America

In deze landen heb je een stekker met twee platte pinnen nodig. De stopcontacten die geaard zijn, hebben een extra ronde pin, voor de aarde. Nederlandse stekkers zullen dus niet passen en ook hier heb je dan een reisstekker nodig, om je telefoon op te kunnen laden. Let er ook op dat de netspanning anders is en dat je in Nederland gekochte apparatuur kan beschadigen, als je geen gebruik maakt van een omvormer.

Zuid-Amerika

In Zuid-Amerika zijn ze niet echt consistent met hun stopcontacten en worden veel verschillende stopcontacten gebruikt. Je bent met één reisstekker dus niet klaar als je door Zuid-America gaat reizen en om het compleet te maken, verschilt de frequentie en netspanning ook nog eens, dus heb je een omvormer nodig.

Suriname

Gelukkig, in Suriname heb je geen reisstekker nodig en kan je je Nederlandse stekker zo in het stopcontact steken, toch? Nou, nee want het land heeft een netspanning van 127 volt en de frequentie is 60 Hz dus als je naar Suriname gaat heb je wel een omvormer nodig.

India, Sri Lanka, Hongkong en Nepal

Voor de stopcontacten in India, Sri Lanka, Hongkong en Nepal heb je een stekker met drie pinnen nodig. Onze stekkers kan je er doorgaans niet zomaar in steken en heb je een reisstekker nodig. De netspanning is in India hetzelfde als bij ons in Nederland. Er kunnen wel pieken in het stroomnetwerk zitten, maar voor je oplader of tandenborstel heb je geen spanningsomvormer nodig. Dus, zelfs als je een all inclusive vakantie Sri Lanka hebt geboekt, kan het handig zijn om wat extra hulpmiddelen mee te nemen.

Australië en Nieuw-Zeeland

In Australië en Nieuw-Zeeland heb je ook een stekker nodig met drie platte pinnen, maar die zitten uiteraard weer anders ingedeeld. Ook hier is de netspanning hetzelfde als in Nederland, dus heb je alleen een reisstekker nodig.

Taiwan en Japan

Ook in Japan en Taiwan maken ze gebruik van een stekker met drie of twee platte pinnen en zal je gebruik moeten maken van een reisstekker.
De netspanning in Japan en Taiwan is niet hetzelfde als die in Nederland en je zal gebruik moeten maken van een spanningsomvormer als je je apparaat niet kan schakelen naar 100 volt.

Powerbanks

Voor de zekerheid kan je ook een powerbank meenemen. Maar die moet je dan toch ook op kunnen laden, hoor ik je denken. Zorg er dus voor dat je powerbank vol is, voordat je in het land van bestemming aankomt. Daarnaast zijn er een paar powerbanks die er evengoed voor kunnen zorgen dat jij je telefoon toch nog op kan laden. Er zijn namelijk powerbanks die je op kan laden met de ingebouwde zonnecellen, de zogeheten Solar Chargers.

Als het niet al te bewolkt is kan je met zo’n Solar Charger voldoende energie opwekken om één of zelfs meerdere telefoons op te laden. Je kan hem uiteraard ook voor ander apparatuur gebruiken zoals je koptelefoon of oortjes, digitale camera, MP3-speler, Tablet enzovoorts. Het opladen van de powerbank gaat via het stopcontact veel sneller, maar met het opladen via de zonnecellen, geeft het je in ieder geval even de tijd om ter plekke een reisstekker aan te schaffen.

Related Stories

Discover

Rondreistips voor alleenstaanden

Als alleenstaande kan je zeker een leuke rondreis boeken. In deze blog rondreistips voor alleenstaanden....

Wat zijn de beste plekken om maar de sterren...

7 Beste Plekken Ter Wereld om Naar de Sterren Te Kijken Rondreis maken om naar...

All inclusive vakantie China

All inclusive vakantie China, rondreis geheel inclusief. Rondreis China boeken? Kijk eens naar de...

Overnachten tijden je rondreis

Waar overnachten tijdens je rondreis? Wie een geheel verzorgde rondreis heeft geboekt, zal dat meestal...

De beste reistips als je van gokken houdt!

Voel je je gelukkig? Als je klaar bent om je kansen te wagen op...

Maak je nu alvast klaar voor het komende vakantieseizoen

Wie nu naar buiten kijkt, ziet de donkere wolkenluchten voorbij jagen. De regenbuien striemen...

Popular Categories

Comments