Licht inpakken is een vaardigheid waar je met de tijd wijzer in wordt door ervaring en fouten te maken. Hoe meer ervaren je bent hoe beter je leert welke dingen noodzakelijk zijn om mee te nemen en welke juist niet. Gelukkig is een beetje onderzoek doen voor je op reis gaat een goed begin om een expert te worden in het inpakken van je backpack.
De juiste tas
Een backpack is vaak groot en lomp maar je wilt wel graag je spullen drooghouden. In plaats van de buitenkant van je tas te bedekken, kun je er beter voor zorgen dat de binnenkant van je tas goed gevoerd is. Investeer daarom liever iets meer in een goede tas. Een gevoerde tas is waterdicht, betaalbaar en weegt vaak minder dan een tas met een speciale pack cover.
Compact inpakken
Je wilt natuurlijk zo weinig mogelijk gewicht meenemen maar wel alles bij je hebben wat je nodig hebt. Reis je samen, pak dan samen jullie tassen in, op deze manier kun je het gewicht verdelen over twee tassen. Als je een digitale weegschaal hebt, kun je van tevoren alles wegen wat je denkt nodig te hebben. Zo weet je precies wat alles weegt en kun je altijd nog besluiten om dingen weg te laten. Deel je tas op zo’n manier in dat alles een plekje heeft. De spullen die je denkt het eerst nodig te hebben kun je het beste bovenop leggen, anders moet je elke keer je tas helemaal leeggooien als je iets wilt pakken.
Slimme paklijst
Naast de dingen die je echt mee wilt nemen, zijn er dingen die heel handig zijn om bij je te hebben.
- Flosdraad, voor je tanden maar ook handig om je spullen mee te stikken als ze kapotgaan. Ook handig te gebruiken als waslijn.
- Mini Bic aanstekers, voor als je een vuurtje wilt maken en het weegt minder dan een grote aansteker.
- Een reistandenborstel deze komt vaak in twee delen dus neemt minder ruimte in.
- Tandpasta is ook in poedervorm te krijgen en neemt minder gewicht in.
- Een wegwerp scheermesje, niet alleen om te scheren maar ook te gebruiken als mesje om te snijden.
- Een bandana, als hoofddoek tegen de zon, koffiefilter, afwasdoek te gebruiken.
- Een klein blikje vaseline, voor droge lippen, tegen blaren, langzame ontbranding dus als begin voor een vuurtje.
- Wollen sokken, gaat geurtjes tegen en toch warm.
- Lithium batterijen, wegen minder en gaan langer mee.
- Duct tape, handig voor reparaties en om je wonden af te plakken.
- Zip loc zakjes, vul deze met lucht en wikkel in een kledingstuk zodat je deze als lichtgewicht kussen kunt gebruiken.
- Een 1 liter plastic waterfles, deze is lichtgewicht, goedkoop en kan lang mee.
- Wattenballetjes, met een beetje vaseline is dit een goede vuur starter.
Kleding
Kies kleding van synthetische stof, dit weegt minder dan katoenen kleding en is daarnaast ook meer waterafstotend. Laat je pofjas thuis, deze neemt veel meer ruimte in beslag in je tas als je deze uittrekt. Laagjes over elkaar aantrekken is handiger. Als je weet op welke locatie je gaat backpacken kun je hier kwa kledingkeuze ook goed op inspelen. Kies schoenen uit waar je goed op kunt lopen en geen pijn van aan je voeten krijgt. Worden je kleren onderweg nat, laat deze dan altijd drogen voordat je de reis vervolgd.
Slaap spullen
Je wilt natuurlijk iets bij je hebben zodat je een plekje kunt maken om te slapen, maar met een hele tent slepen kan vervelend zijn. Kies daarom voor een dekzeil, ga voor een maat waar jij onder past en mogelijk je reismaatje. Snij een extra stuk dekzeil vooraf op maat zodat je deze op de grond kunt leggen waar je dan je slaapmatje op legt. Vaak is er in de omgeving iets waar je het dekzeil overheen kunt hangen zodat het fungeert als een tent. Zo niet dan kun je er over nadenken om 2 nordic walking stokken mee te nemen. Deze kun je dan gebruiken als tentstokken.
Eten en drinken
Water is vaak zwaar als je het meeneemt, drink zoveel mogelijk op waterplekken. Krijg je tussendoor dorst dan heb je nog je 1 liter waterfles. Maak gebruik van je omgeving wat eten betreft, als je eet wat je op je locatie vindt, hoef je onderweg minder mee te sjouwen.
Analyseer alles
Denk na over alles wat je in je tas stopt, heb je het echt nodig, bestaat er een lichtere variant van? Mocht je toch te veel hebben, dan kun je zelfs onderweg nog downsizen.
Geniet van je omgeving
Backpacken kan een hele onderneming zijn, maar vergeet niet om er vooral van te genieten! Maak veel foto’s zodat je altijd met plezier kunt terugkijken naar deze reis.